Mai 15, 2007

Effektivitet, sendrektighet eller midt imellom

Apropos effektivitet. (Eller snarere det motsatte.) For en stund siden jobbet jeg på et sted med svært rolig atmosfære. Jeg tviler ikke et øyeblikk på at mine kolleger var arbeidsjern, som fikk gjort det som skulle gjøres. Og mere til, sikkert, de utstrålte seriøsitet og faglig dyktighet. Det ble jobbet med langsiktige og viktige prosjekter. Men alt foregikk på dempet, nærmest kontemplerende vis.

Folk samtalte lavmælt og saklig. Vennlig. Aldri fikk noen den lille knekken i stemmen, det anstrøket av hysteri, som gjerne oppstår når man er presset på tid (eller annet). Ingen brukte munn eller bannet. Aldri hørte jeg lyden av raske skritt over linoleumen, ingen løp noen gang etter en kimende telefon. (- De ringer vel tilbake, var omkvedet.)

I lunsjpausen, som like gjerne kunne starte 11:27 som 11:43, ble det smurt brødskiver og tygget mat i et bedagelig tempo. Det ble tilberedt langsomme kopper te. Ikke sjelden trakk folk seg omhyggelig en tekopp nummer to i løpet av lunsjpausen. (Jeg fikk øyne så store som - heh - tekopper de første gangene det skjedde, og ikke bare på grunn av fjærstryker-momentet.)

Selv slukte jeg min vane tro to brødskiver i en viss fart, og ble sittende pinlig uvirksom under resten av måltidet. (Ikke drikker jeg te heller.) Når jeg omsider trodde de andres spising var i ferd med å ebbe ut, begynte folk å strekke seg etter knekkebrødpakken og gjetosten, for liksom å runde av måltidet.

Bygningen vi jobbet i hadde en usedvanlig saktegående heis. Allerede da jeg var inne til intervju la jeg merke til dette. Vi holdt til øverst, i 7. etasje, og på heisers vis befant gjerne heisen seg der, lengst mulig unna, når man kom inn fra gateplan og trykket på hit-knappen. Via en tallskive kunne man følge den langsomme ferden nedover etasjene. Jeg holdt på å gå ut av mitt gode skinn hver eneste morgen. Ofte var heisen på vei opp når jeg kom også, slik at det ut fra min indre, hektiske klokke virket som det tok 25-30 minutter fra jeg gikk inn døren nede til jeg satt på kontoret. Det begynte å prikke helt ut i fingertuppene når jeg måtte stå slik og vente. (Motsatt oppførte jeg meg som jeg hadde vunnet i lotto de ytterst få gangene jeg fant heisen i første etasje.)

Det tok derfor ikke lang tid før jeg gjorde mine første spede forsøk på å oppdra mine kolleger på heisfronten. - Alt man trenger å gjøre er å trykke på 1. etasje-knappen når man selv forlater heisen i syvende. Jeg forsøkte å la det falle lett og tilforlatelig, ja, nærmest litt spøkefullt. Siden, da jeg ble mer husvarm, ble jeg mer insisterende. Ikke at det hjalp. De fleste så på meg med blanke blikk, og de som i det hele tatt forsto hva jeg mente, trodde at jeg tullet. (Og jeg er ikke sikker på at det er dem det var noe galt med, bare så det er sagt.)

Jeg vil ikke egentlig si jeg forventer effektivitet. Det hender riktignok jeg forlanger det, men det går mest utover meg selv, for det er jeg som blir frustrert og hysterisk. Jeg blir stresset av å bivåne (det jeg kaller) sendrektighet. For ikke å snakke om når det forventes at jeg skal delta i den. Høyt tempo, mas og kjas og evinnelig kimende telefoner gjør meg faktisk mer harmonisk, mindre stresset. Det kan jeg lettere takle. Spørsmålet er om jeg er yrkesskadet eller om jeg er slik fra naturens side.

Før hadde jeg en jobb der jeg begynte utrolig tidlig om morgenen. De første timene var en evig og hektisk kamp, med deadlines hvert 30. minutt. Der jeg jobbet før det igjen, løp jeg mer enn jeg gikk i løpet av en arbeidsdag. (Satt gjorde jeg uhyre sjelden.) Jeg er vant til litt mer sånn «- Faen, det er kø på printeren!»- og «- Slett utskriftene, ellers går alt til helvete!»-stemning (hvis noen husker Drapsavsnittet fra Åpen Post). På langsomjobben min var internett nede en hel formiddag uten at stemningen ble det minste amper eller panisk. Folk satt saktmodige på sine kontorer og ventet på den eksterne supporttjenesten. Uten å purre, selv flere timer etter at vi var lovet hjelp.

Såvidt jeg kan huske har jeg bestandig vært sånn. Effektiv, på grensen til det ekstreme. (Når jeg først skal gjøre noe, altså. Ellers kan jeg gjerne ligge med bena høyt i flere dager.) Jeg er en beinhard planlegger, og i tankene ligger jeg som regel minst en handling foran det jeg egentlig driver med. Jeg fyker hit og dit hele tiden, kutter hjørner, og legger opp et detaljert løp for de mest prosaiske gjøremål. Når jeg sitter på bussen finner jeg frem husnøkkelen flere holdeplasser før jeg skal av. Uten at jeg kan hjelpe for det, sitter jeg og bestemmer i hvilken rekkefølge jeg skal foreta meg ting når jeg kommer hjem. Mens jeg leser avisen, kan jeg fare opp for å sette på en vaskemaskin, slik at den er ferdig til telefonsamtalen jeg har planlagt å ta senere.

Alt dette uten noen som helst grunn. Jeg har ikke spesielt travle dager, og skal på ingen måte påberope meg å ha havnet i den såkalte tidsklemmen. Så det er meget mulig det er meg det er noe galt med. Etter å ha skrevet dette blir jeg bare mer og mer sikker på at det er slik. Jeg kunne sikkert ha noe å lære av mine tidligere kolleger.

Postet av: Kristiane at Mai 15, 2007 3:56 EM
Kommentar

Hakke tid til å lese ferd.. shit, må stikke, snakkes..

Postet av: Ulrik at Mai 16, 2007 1:37 FM

Det var arbeidskamerater etter min smak. Folk ringer tilbake om det er viktig nok og det er alltid tid til en kopp te eller tre.

Men, enda mer gledelig å lese var at det ENDELIG er noen som har skjønt at heising kan gjøres mer effektivt. Vi bor i 12 etasjers blokk (i 10. etasje) og jeg føler jeg bruker verdifulle år av mitt liv med å vente på heisen. Når jeg går ut av heisen (med mindre det er rushtid og mange bruker den) sender jeg den gjerne ned til 6. slik at den står midt i blokka. Minimere ventetid for alle involverte. Takk og lov for at jeg ikke er alene!

Postet av: Icerose at Mai 16, 2007 1:06 EM

En stund trodde jeg det var min arbeidsplass du beskrev, he-he, men vi har jo ikke knekkebrød. :-)

Må for øvrig si at jeg kjenner meg igjen i den drepende effektiviteten (som stort sett brukes til å dekke over en nesten ubeskrivelig latskap).

Postet av: Elin at Mai 16, 2007 8:08 EM

ikke for å være frekk eller noe, men.. kan dere ikke gå i trappen? hvorfor gidder dere å vente?

ellers leser jeg nok en gang med et glis om munnen. dine betraktninger fra hverdagslivet er usedvanlig velskrevne og morsomme!

Postet av: Helene at Mai 16, 2007 8:12 EM

Helene: i mitt tilfelle så er det bare det at jeg ikke gidder (eller kan) ta trappa med et barn på 7 mnd. Men nå skal det sies at det ikke er umulig siden den første gangen jeg tok turen opp trappene var dagen jeg kom hjem fra sykehuset etter å ha født. Da stod heisen. Kult var det imidlertid ikke. Utenom det er jeg enig med deg:)

Postet av: Icerose at Mai 16, 2007 9:38 EM

Elin: Ikke knekkebrød, og ikke heis (enn så lenge...) ;)

Helene: Fordi det går en grense hva angår trappegåing, i hvert fall den daglige, og den går ved fjerde etasje. :)

Postet av: Kristiane at Mai 16, 2007 10:04 EM

Hei Kristiane

Leste med stor intresses et gammelt innlegg hos deg som gjaldt Postens Sommerkassetter. Ser at du har fått mange svar der :)

Lurer veldig på om du har fått tak i noen av de som mp3 og om det er mulighet for at du vil dele med en annen sjel som har vært på jakt etter slikt i mange mange år. Har så mange sanger fra barn/ungdomstiden som jeg bare kan nyne litt på. Kan verken artist eller låttittel.
Hadde vært super gøy om du kunne dele på de om du har!

Ha en knall fin dag og god helg!

Postet av: Rolf Eriksen at Mai 19, 2007 8:34 FM

Hos min forrige arbeidsgiver var dette med heisbruk et veldig ömt tema. Hvis noen allerede hadde trykket på knappen for åttende etasje, for eksempel, og noen kom inn og trykket på sjuende eller niende, da var helvete lös. Ikke bare kunne man få drepende blikk, men man ble også fortalt at man utmerket godt kunne gå én etasje opp eller ned.

Der jeg jobber nå er det riktignok bare halvparten så mange etasjer, men likevel er dette problemet helt ikke-eksisterende. Rett nok kan noen sukke tungt om det kommer mange inn i heisen som skal til forskjellige etasjer, men det er ingen som forventer at man skal hoppe av i sjette og så gå ned til femte, dersom sjette allerede var trykket fra för. I stedet blir folk overrasket hvis man finner på noe sånt.

Hvis jeg tar fram nöklene allerede för jeg har gått av bussen, så föler jeg forresten ikke at jeg er effektiv, men heller stresset.

Postet av: Et aktuarliv at Mai 20, 2007 1:36 EM

Haha, dette kjenner jeg meg igjen i! For tiden er jeg tvillinggravid (må utbasunere det ved alle anledninger), og kollegaene mine bare begynte å le da jeg lettere sjokkskadd erklærte det på jobb. "SELVFØLGELIG kunne ikke du nøye deg med en om gangen!" sa de - alle sammen. Det paradoksale er at denne tilstanden faktisk fører til at jeg - for første gang i HELE mitt liv - må gjøre ting litt langsomt. Det er veldig merkelig. Men faktisk, tro det eller ei, ganske deilig. Jeg er egentlig sånn som deg. Men litt yoga, og litt mindre stress, innimellom, er faktisk også ganske godt... :) Skjønt, det er overhodet ingen grunn til å akseptere ineffektivitet. Min pet hate er når folk SNAKKER langsomt. COME ON!!! Spit it out!

Postet av: Elisabeth at Mai 22, 2007 5:19 EM
Post kommentar









Husk meg?





Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):