August 8, 2008

Hva er det med svenskene?

Jeg har et nært og varmt forhold til Sverige. Musikken, språket, og Liseberg. Lyckans ost, små röda stugar, og Olof Palme. Sverige er på så mange måter bedre enn Norge. Likevel er det gjerne noe som skurrer år man besøker landet. Dette har jeg ikke klart å formulere i tankene engang, før det ble satt ord på i et blogginnlegg tidligere i sommer. Et innlegg det (utrolig nok) ikke er mulig å linke til, så jeg må sitere deler av det her i stedet:

Sverige, 23. juli 2008: Med tanke på hvor mange besøk det blir i løpet av et år, så skal ingen få påstå at vi nordmenn ikke setter pris på vårt naboland i øst. Og vi kan vel litt generelt og overflatisk si at på denne kloden er det intet folkeferd som ligner mer på oss. På de fleste områder, ihvertfall. For det er en del forskjeller også, som man merker ganske godt etter en stund. Ferien i år tilbringes såpass nær svenskegrensen at det nesten daglig blir en liten tur over Svinesund. Og da ber man jo nærmest om trøbbel. Ikke noe seriøst, men likevel fullgode eksempler på forskjellene i svensk og norsk lynne. Det første jeg la merke til, var at i forbindelse med ombyggingen Thon foretar på Nordbysenteret så har parkeringsplassen blitt merkbart mindre. Her i landet hadde vi muligens løst det ved å la folk parkere litt her og der, og heller tatt det påfølgende kaoset og de sinte påstandene om dårlig kundebehandling med et skuldertrekk. Så ikke i Sverige! Der plasserer man 4-5 vektere (i brune skjorter, kunne jeg ikke unngå å legge merke til) rundt omkring på plassen, og kommanderer kundene til å parkere på de oppmerkete plassene. Ikke spesielt alvorlig, men jeg følte ihvertfall en ubendig trang til å parkere akkurat der det passet meg. (...)

(Hele innlegget kan leses her (bla nedover til 31.07.08).)

Da falt brikkene på plass. Akkurat sånn er de, svenskene. Mitt inntrykk er bare forsterket etter å ha tilbragt en snau uke i Halmstad. Svenskene er rare. De har rigide regler for alt. Samt en ubendig trang til å følge dem. I hvilket annet land er det forbudt å snakke i mobiltelefon mens man fyller bensin? Illustrert med forbudsskilt på bensinpumpen, selvsagt.

En dag sto jeg i kø i en kiosk inne på et kjøpesenter. En vanlig svensk kø. Det vil si lang som et vondt år. Om man leter etter en minibank i vårt naboland, er det bare å kikke seg rundt etter en dritlang kø. Der er minibanken, og menneskene står saktmodig i køen, uten så mye som et sukk av kjedsomhet. Slik var denne kioskkøen også.

Da det omsider ble min tur, viste det seg at personen i kassen ikke var villig til å ekspedere meg. Det gikk litt tid før jeg oppfattet hva som var problemet: Jeg hadde ikke kølapp!

I denne kiosken, der 8-10 mennesker sto pent på geledd bak hverandre og ventet på tur, hadde de kølappsystem. Jeg ble nå oppmerksom på at alle som sto bak meg hadde en kølapp som de tviholdt mellom tommel og pekefinger. Mitt betimelige spørsmål om hvorfor i all verden man sto på rekke og rad i en kø når det var kølappsystem, ble ikke besvart. Men jeg ble bestemt geleidet i retning kølappautomaten.

Vantro måtte jeg innse at de slett ikke var villige til å la nåde gå for rett, og la meg slippe til. - Men jeg har jo stått i køen sammen med de andre, innvendte jeg. - Det er jo min tur. Da henviste de (begge de ansatte var nå involvert i saken), litt strengere, til en plakat hvor det sto at man måtte trekke kølapp. Det sto på plakaten, og det var ingenting de kunne gjøre.

(Om jeg trakk en lapp og stilte meg i køen på nytt? Særlig. Snarere gikk jeg bannende derfra.)

Hver dag bød på en rekke fortredeligheter av denne typen. Store og små.

I går skulle jeg og min venninne på konsert med Lars Winnerbäck. Utendørs! Å arrangere utendørskonserter kan de, svenskene. For noen år siden så jeg og store deler av min familie Winnerbäck i Pinneviken i Lysekil. Et fantstisk flott konsertsted i havgapet, med svabergidyll og store plener. Brottet i Halmstad skulle visst være mye av det samme, og jeg gledet meg kolossalt.

I løpet av dagen diskuterte vi hvorvidt det ville være mulig å ha med seg pappvin på konserten. Gleden ved å drikke medbragt vin på utendørskonsert i Norge ble vel stengt for oss omtrent da bag-in-boxen ble lansert. Men svenskene har vært adskillig mer liberale på dette området. Min venninnes mann, som hadde tilbragt tre uker i strekk i Halmstad, hadde ingen tro på det. Han mente at det helt sikkert var forbudt med medbragt drikke, og om det i det hele tatt var øl å få kjøpt på området, måtte vi forvente at det var mellanøl. Min venninne og jeg var litt mer optimistiske. Vi ble enige om å ta sjansen, og puttet en 1,5 liter i vesken.

Da kontrollørene fant den, påpekte min venninne med den skyldbetyngedes hurtighet at - På plakaten står det bare et det ikke er lov med GLASSflasker. Det ble mye nøling og karakteristiske, svenske - Aa-aa fra kontrollørenes side. Min venninne og jeg så sjokkert på hverandre. Fordi 1) Fantes det virkelig ingen klar regel eller noe forbud?! og 2) Hvordan kunne dette være en ny problemstilling når portene hadde vært åpne i to timer?

Etter å ha tygget litt på saken, lot de oss slippe inn med pappvinen. For, som de resonnerte seg frem til: Det sto jo bare at glassflasker ikke var lov. Vi jublet, og nå fulgte noen sorgløse timer i gresset. Med vin. For ikke å snakke om da Lasse entret scenen! Vi sto langt fremme, og jeg har nesten aldri sett så bra på en konsert. Det var også uvanlig god plass, la jeg merke til. Mot slutten av konserten fikk jeg lyst til å gå enda lenger frem, for å oppleve trykket og stemningen rett foran scenen.

På vanlig maner begynte jeg å trenge meg fremover, men jeg kom ikke mer enn en snau meter før det var full stopp. Jeg ble nærmest tatt i nakkeskinnet, og slengt tilbake på plassen min. Publikum var i kok. Og ikke på grunn av den flotte konserten vi opplevde sammen. Nei, de var fortørnet og rasende. Jeg hadde forsøkt å presse meg frem, og ta noen andres plass. Jeg hadde brutt regelene. Det var særlig en høy mann jeg tror hadde mest lyst til å stoppe konserten for en stund, så vi kunne ta en allmøte om saken, og bestemme hva straffen skulle bli.

Jeg er selv ingen tilhenger av bøllete opptreden på konserter. Men rett foran scenen på en rockekonsert, kan man ikke forvente å stå helt i ro, med god avstand til sidemannen, og andektig nyte musikken. Det finnes som regel en plass for det også, men den er mye, mye lenger bak.

Å stå rett foran scenen er tøft og hardt. Det er klart man kan bli litt forbannet i kampens hete, men man blir fort venner igjen. For man vet jo at der man står, svett og glad med en annens albue trykket inn i ribbena, at de som kjemper seg frem på denne måten digger musikken like høyt som du gjør. Rett foran scenen på konsert er det den sterkestes rett som gjelder.

Men på Brottet var det ingen glede, ingen begeistring. Publikum sang riktignok, alle sammen, med litt mutte, alvorlige ansikter. Bortsett fra seansen da de gikk sammen om å sette meg på plass, fremsto de like engasjerte som plankton.

Jeg skjønner i grunnen godt at Lasse takket for seg uten å spille Kom änglar som siste, aller siste ekstranummer, slik han pleier å gjøre.

Postet av: Kristiane at August 8, 2008 11:56 EM
Kommentar

He-he, spør om jeg kjenner meg igjen, etter to år i Sverige. Og det kan jeg si, det er er kanskje ikke så mange eller så store forskjeller på oss og svenskene, men de som finnes er ikke små bagateller! :)

Postet av: fillolin at August 9, 2008 10:04 EM

De har hatt parkeringsvakter under ombyggingen på Storo-senteret i sommer. Kankje det er fordi det er så mange svensker der?

Postet av: marken at August 9, 2008 10:05 EM

Har ikke Lou Reed en utlegning om sitt forhold til Sverige i filmen "Blue in the face"? Men Sverige er bra det, altså. Bellman, Vreeswijk og "Berts dagbok"! Trenger man si mer?

Postet av: Rulle Kebab at August 10, 2008 2:12 EM

Reservetyskere. Etter år med handel fra både svenske og tyske firma er mitt inntrykk at svensker er like regelglade, firkantede og rigide som tyskerne, men langt mindre høflige og korrekte. Løsningen er å ta dem som de er - da er de så hyggelige atte!

Postet av: svartekatt at August 10, 2008 5:16 EM

Svenskene er Nordens tyskere, danskene er Nordens franskmenn, og, sier noen, finnene er Nordens japanere.

Paa Lappis, en studentby nord for Stockholm, kan man hver tirsdag kl 22 aapne opp vinduet og broele ut saa hoeyt man klarer. Hvis man gjorde det paa et annet tidspunkt, ville man blitt sett paa som smaarar, men akkurat paa denne tiden er det akseptabelt.

Apropos konserter: Paa Roskildefestivalen i 1992 hadde jeg en kongeplass helt forrest under EMF-konserten. Ikke fordi jeg er (eller var) noen stor fan, men fordi jeg ikke orket aa hoere mer paa Nirvana, og fant det mer interessant aa hoere paa soundchecken til EMF. Omtrent halvveis ut i konserten, var det noen som hele tiden kloep meg i baken. Hver gang jeg snudde meg rundt, saa jeg bare to jenter som saa like uskyldige ut. Til slutt maatte jeg gi opp plassen min, jeg orket ikke klypinga lengre.

Postet av: Et aktuarliv at August 11, 2008 9:38 EM

Og nordmenn, hva er de? Nordens amerikanere?

Postet av: Rulle Kebab at August 12, 2008 10:23 FM

Noen vil si at nordmenn er Nordens nordmenn ...

Postet av: Et aktuarliv at August 12, 2008 7:22 EM

Svenskene har nok en annen respekt for regler og autoriteter enn vi i Norge, man har ikke noen motkultur mot det sentrale på samme måte.
Mitt inntrykk etter (svært få) besøk på Nordbysenteret er ellers at det stort sett er haldensere som jobber der. Men de har vel undertegnet på at de skal oppføre seg som svensker, kanskje.

Postet av: Knut Albert at August 13, 2008 1:46 EM

Jag har presis varit på semester i Stockholm og kjøpt skivbolagets siste eksemplar av "EBBA-the movie"

Postet av: Henning Strøm at August 27, 2008 11:03 FM

Don't you acknowledge that this is correct time to get the credit loans, which can help you.

Postet av: ShelleyMunoz at September 18, 2011 5:09 EM

Ich fand auch die Weihnachtssongs von der verstrobenen Melanie Thoronten sehr sehr schf6n,vor allem wenn die songs in der Coke Cola Werbung glispeet wird wo die riesen grossen Weihnachtstrucks durch die Ste4dte fahren und zu hf6ren war Melanie Thoronten!! Sehr sehr schf6n,das sind ffcr mich richtige Weihnachtssongs!!!

Postet av: Antonio at April 20, 2012 9:49 EM

TY1Jnl uibgsvqzcdla

Postet av: kigslkldh at April 21, 2012 10:04 FM

wStpi8 cnpwzrcvgoyq

Postet av: ucayhjcbak at April 21, 2012 9:21 EM

Lakrischme! Kaffe, kaffe kaffe kaffe kaffe, men litt enig smica er bare Hattings som trekker. Olivenbrf8d er forf8vrig fullt av oeilvn det skal ikke inni brf8det, men brukes til helt andre ting; som f.eks. Martini.

Postet av: Tayang at Juli 15, 2012 9:16 FM

LDAy3S jzikjuuuhvqk

Postet av: jacnozssnl at Juli 15, 2012 8:34 EM

k32woX nuuhnlxqavuz

Postet av: qqdhwnkfmu at Juli 17, 2012 6:20 FM
Post kommentar









Husk meg?





Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):